domingo, 6 de septiembre de 2009

Mal richtig abschalten!


Més de 50.000 manifestant reclamen a Berlín el tancament immediat de les nuclears


Més de 50.000 manifestants antinuclears van marxar aquest dissabte pels carrers de Berlín, a tres setmanes de les eleccions legislatives, exigint un tancament nuclear real, oficialment previst per al 2020, tot responent a la crida d'un centenar d'organitzacions ecologistes, de protecció de la natura i sindicals. Els manifestants, acompanyats per 350 tractors, que fa una setmana que havien sortit en marxa des de la Baixa Saxònia, també han demandat el tancament del magatzem de residus radioactiusde de Gorleben, ubicat precisament en aquest land, perquè el consideren molt insegur.

Els manifestants van marxar des de l'estació central de Berlín fins a la Porta de Brandenburg amb el lema: «Atureu-les de veritat. Nuclears, no gràcies!».

Alemanya ha d'eliminar oficialment l'any 2020 totes les seves plantes nuclears. Aquest compromís podria ser abandonat si la cancellera Angela Merkel guanyés les pròximes eleccions del 27 de setembre i es pogués desferdels seus socis de la coalició actual dels socialdemòcrates, per formar govern amb els liberals, que són partidaris de mantenir el parc nuclear.

«L'alliberament de l'energia nuclear ha estat llargament promesa, però fins ara no ha passat res, i això no pot continuar així», va dir en un comunicat Jochen Stay, portaveu dels organitzadors, que van dels verds a l'Església protestant. De la seva banda, el ministre de Medi Ambient, el socialdemòcrata Sigmar Gabriel, també va criticar la inacció de Merkel en la qüestió nuclear. «El futur pertany a les energies renovables», va afegir Gabriel.

Segons un estudi encarregat per Greenpeace i publicat aquest mateix dissabte, el 59% dels alemanys s'oposen a l'extensió de la vida de les plantes nuclears. Tanmateix, la qüestió de l'energia nuclear no ha sorgit fins ara com un tema central de la campanya electoral.

Els partidaris de la desconnexió nuclear al·leguen cinc arguments:

  1. El risc d'accidents augmenta a mesura que els reactors envelleixen. No hi ha seguretat que pugui descartar un atemptat terrorista.
  2. L'energia nuclear no abarateix l'electricitat, sinó que enriqueix els consorcis.
  3. No hi ha dipòsit segur per a substàncies tan longeves que perduren milions d'anys. Alemanya crea, anualment, 450 tones d'aquests residus.
  4. Amb l'energia nuclear, els consorcis podrien retardar una transició energètica basada en les energies renovables, de manera que l'energia nuclear no protegeix contra el canvi climàtic, sinó que el retarda.
  5. El propi Ministeri del Medi Ambient alemany, en mans d'un socialdemòcrata oposat a les nuclears, afirma que el país té prou energia per desconnectar-se de l'energia nuclear i renunciar a noves centrals de carbó sense que es pateixi escassetat.



la noticia de la gran manifestació antinuclear de Berlín a la premsa hispànica
- El Mundo: http://www.elmundo.es/elmundo/2009/09/05/ciencia/1252170974.html

- El País, diari nucleocrata per excel·lència, sembla que no se n'ha volgut assabentar!

i dels diaris fets a Catalunya

- La Vanguardia:
http://www.lavanguardia.es/internacional/noticias/20090905/53778907353/alemania-se-mantiene-en-el-no-gracias-a-las-centrales-nucleares-berlin-europa-cdu-energia-atomica-me.html
fixeu-vos be com han compensat aquesta noticia: dient que europa necessita una força nuclear:
http://www.lavanguardia.es/internacional/noticias/20090906/53778054529/europa-necesita-una-fuerza-nuclear-estado-nicolas-sarkozy-estados-unidos-la-vanguardia-mediterraneo-.html
- El Periodico
http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=642566&idseccio_PK=1007&h=


No hay comentarios: